05.02.16, 11:02

Róża Mucha-Myśliwiec: Jeśli bloga traktujemy jak swoją pracę, to trzeba poświęcić mu sporo czasu

Róża Mucha-Myśliwiec
Fot.: archiwum rozmówcy

O pasji, kulinarnym blogu, komunikacji z internautami oraz o planach. Rozmowa z Różą Mucha-Myśliwiec, autorką bloga Ciastkożercy.

Skąd wziął się pomysł na prowadzenie bloga?
Po krótkiej przygodzie z pracą w korporacji (jeszcze podczas studiów), doszłam do wniosku, że chciałabym aby moja praca była bardziej kreatywna. Chciałam, żeby więcej zależało ode mnie, dlatego postanowiłam otworzyć własną działalność i rozpocząć prowadzenie bloga kulinarnego.

Czym Pani blog różni się od innych kulinarnych, dostępnych w Internecie?
W sieci jest mnóstwo blogów kulinarnych (w tym cukierniczych), wiele z nich jest moją inspiracją i chętnie na nie zaglądam. Na ”ciastkożercach” zajmuję się głównie słodkościami. Uwielbiam, kiedy autorzy blogów pokazują proces przygotowania przepisu, wtedy całość wydaje się jeszcze bardziej autentyczna. Dlatego chciałam, żeby zdjęcia krok po kroku znalazły się także u mnie. Do tego staram się wybierać przepisy, które inspirują, są zabawne, pomysłowe i… spodobają się dzieciom :)

Czy śledzi Pani inne blogi i media kulinarne?
Jest wiele polskich blogów, na które z przyjemnością powracam. Bardzo lubię makecookingeasier - właśnie za wspaniałe zdjęcia, krok po kroku i nieco „kulis” powstawania przepisów. Często zaglądam na mojewypieki, żeby po prostu się dokształcić - autorka ma niesamowitą wiedzę cukierniczą! Mam również całą listę zagranicznych blogów, które chętnie odwiedzam, jednak najchętniej wpadam na zagraniczne kanały na YouTube - tu, wydaje mi się, ich twórcy wyprzedzają jeszcze polskich, szczególnie w kategorii „creative baking”.

Polacy mają coraz większą świadomość kulinarną. To pomaga czy raczej przeszkadza w prowadzeniu bloga?
Mnie zdecydowanie pomaga, ale może dlatego, że moi czytelnicy są bardzo życzliwi - z przyjemnością czytam komentarze o nowych trikach cukierniczych, czy również ich własnych sposobach na udane wypieki.

Dobry blog wymaga poświęcenia sporej ilości czasu. Jak to jest w Pani przypadku?
Jeśli bloga traktujemy tak jak swoją pracę, to rzeczywiście trzeba poświęcić mu sporo czasu. Przepisy dodaję kilka razy w tygodniu - zwykle w weekendy, kiedy najwięcej osób ma czas wpaść obejrzeć nowości. Zdjęcia robię sama i choć wielu rzeczy musiałam i jeszcze muszę się nauczyć, sprawia mi to ogromną przyjemność. Na którymś z zagranicznych blogów, na które wpadam od czasu do czasu (mycupofcake) przeczytałam, że nasz blog jest tak dobry, jak dobre są jego zdjęcia i sądzę, że w przypadku blogów kulinarnych ta reguła często się sprawdza. Oczywiście, nawet najlepsze zdjęcia na dłuższą metę nie uratują kiepskiego przepisu, ale słabe fotografie mogą sprawić, że najlepszy przepis może po prostu przejść niezauważony.

Bardzo charakterystyczne dla Pani bloga są dopieszczone, autorskie materiały fotograficzne. To najtrudniejszy etap przygotowania danego przepisu?
Rzeczywiście, sesja zdjęciowa konkretnego przepisu na bloga to cały rytuał. Zaczynam od przemeblowania kuchni, tak aby stworzyć ministudio fotograficzne. Lubię korzystać ze światła dziennego, ale w zimowe dni czasem niezbędne okazuje się dodatkowe doświetlenie. Jestem fotografem samoukiem, studiem jest moja kuchnia, więc wiele rozwiązań, które stosuje jest cóż… zdecydowanie niekonwencjonalnych. Zdarzało mi się robić również zdjęcia na zamówienie (np. dla Gellwe), ale najbardziej lubię sesje - również te partnerskie, którymi mogę się podzielić z moimi czytelnikami na blogu.

Co sprawia największą trudność w prowadzeniu bloga?
Sporo czasu zajmuje wypracowanie sobie pewnego schematu, nauczenie się systematyczności i pogodzenie pracy nad blogiem z domowymi i firmowymi obowiązkami. Tym bardziej, że muszę współpracować z resztą rodziny - odkąd prowadzę bloga moja dwuletnia córka zdążyła całkiem sprawnie rozmontować mi już trzy statywy...

Jak wygląda Pani komunikacja z internautami?
Jak już wspomniałam, mam bardzo życzliwe grono czytelników. Na palcach jednej ręki jestem w stanie policzyć negatywne komentarze - może to słodycze tak pozytywnie nastawiają ludzi do świata? :) Zawsze czytam komentarze pod wpisami i staram się na bieżąco na nie odpisywać. Prawdę mówiąc cieszę się, kiedy moi czytelnicy znajdują coś do poprawienia w przepisie, bo to znaczy, że wpadają do mnie nie tylko, żeby pooglądać zdjęcia.

W jaki sposób wygląda selekcja wybieranych przepisów?
Jest mnóstwo czynników, które biorę pod uwagę wybierając przepisy - a może inaczej: mam mnóstwo przepisów, które chciałabym wypróbować i pokazać na blogu. Zawsze staram się publikować więcej wpisów przed świętami, żeby podzielić się ciekawymi inspiracjami z moimi czytelnikami. Lubię, kiedy wypieki są kreatywne, nawet tradycyjne ciasta można ładnie zaprezentować i podać z „efektem uau”. Biorę również pod uwagę dostępność produktów – szczególnie,  kiedy staram się zaadaptować na polskie warunki coś, co spodobało mi się na zagranicznych blogach.


Charakterystyczne logo Ciastkożerców

Czy spotkała się Pani z kradzieżą Pani przepisów i materiałów?
Bardzo cieszę się, kiedy ktoś korzysta z moich przepisów i nie mam nic przeciwko zamieszczaniu ich na swoich stronach - pod warunkiem, że zamieszczona jest także notka skąd się tam wzięły. Prawdę mówiąc z ewidentną kradzieżą spotkałam się tylko raz: autorka strony tartelette korzysta ze zdjęć różnych polskich blogerów (w tym z moich) zamieszczając je w ofercie pieczonych ciast. Mimo maili wklejenie cudzego zdjęcia uważa za „inspirację” i niestety, sytuacja jest niezmienna od dłuższego czasu.

Prowadzenie blogu w dzisiejszych czasach to nie rzadko tylko hobby i pasja. Jak wygląda współpraca z reklamodawcami?
Myślę, że reklamodawcy coraz częściej doceniają potencjał jaki drzemie we współpracy z blogerami. Dobre blogi mają przecież wskaźnik wejść porównywalny do sprzedaży popularnych papierowych gazet. Dzięki dopracowanemu contentowi oraz obecności w social media, blogerzy potrafią dotrzeć do naprawdę dużej grupy odbiorców - co więcej, reklamodawca ma pewność, że będą to czytelnicy, których zainteresowania pokrywają się z tematem reklamy. W mojej dotychczasowej współpracy z markami/firmami najbardziej podoba mi się, że reklama na blogu może być naprawdę kreatywna - ważne przecież, żeby konkretna akcja była atrakcyjna nie tylko dla reklamodawcy i autora bloga, ale żeby skorzystali na niej także czytelnicy. Możliwość doboru partnerów reklamowych jest dużą odpowiedzialnością dla autora bloga (z łatwością można zamienić swój blog w słup reklamowy), ale stwarza także ogromne możliwości rozwoju.

Jakie są Pani plany dotyczące działalności bloga na 2016 rok?
Moje listy „to do” zawsze zdecydowanie przekraczają ramy czasowe jakimi dysponuję, ale trzeba przecież mieć w czym wybierać. Uważam, że bardzo ważny jest rozwój kanałów social media połączonych z blogiem - tu mam jeszcze sporo do zrobienia. Duży potencjał ma także praca nad kanałem na YouTube. Planuję rozszerzenie bloga o kategorię „Pamiątki z wakacji” (do tej pory pojawiały się pojedyncze wpisy), która byłaby słodkim pamiętnikiem z wakacji pokazującym ciekawe miejsca i cukiernicze inspiracje z podróży.

Dziękuję za rozmowę.

Róża Mucha-Myśliwiec
Absolwentka Uniwersytetu Sląskiego (na kierunku filogia słowacka). Od trzech lat prowadzi bloga kulinarnego Ciastożercy. W przeszłości pracowała m.in. w Farnell element 14.

Komentarze

Powiązane

15.11.17, 18:11
internet » informacje
Dwa serwisy dołączyły do sieci Royal Ad
Witryny businesstraveller.pl oraz strefainwestorow.pl dołączyły do portfolio Royal Ad – sieci reklamowej dla segmentu premium. 
13.11.17, 15:11
internet » informacje
Eurosport z Interią tworzą nowy serwis sportowy
Eurosport (Discovery Communications) oraz Grupa Interia zawarły porozumienie, na mocy którego od 13 listopada działanie rozpoczyna serwis eurosport.interia.pl. Strona będzie osadzona na domenie interia.pl i ma stać się jednym z największych portali o tematyce sportowej w Polsce. 
13.11.17, 14:11
internet » e-commerce
Iperfumy.pl by Notino z pierwszym stacjonarnym salonem sprzedaży. Na początek Poznań
Iperfumy.pl by Notino – perfumeria internetowa otwiera pierwszy w Polsce stacjonarny salon sprzedaży. To kolejny etap ekspansji marki i rozwoju sieci ekskluzywnych perfumerii. Sklep zostanie otwarty 16 listopada br. w Galerii Posnania.
11.11.17, 08:11
internet » informacje
Fratria rusza z projektem 2018.pl
Portal 2018.pl to nowy internetowy projekt Fratrii gromadzący w jednym miejscu liczne informacje na temat uroczystości związanych ze stuleciem odzyskania przez Polskę niepodległości. 
10.11.17, 18:11
internet » e-commerce
Na początku Warszawa i Mazowsze. Poczta Polska udostępnia odbiór przesyłek w sklepach Żabka i Freshmarket
Od połowy listopada br. w niemal 450 sklepach Żabka i Freshmarket na terenie Warszawy i wybranych miejscowości w województwie mazowieckim możliwy będzie odbiór przesyłek kurierskich wysłanych za pośrednictwem Poczty Polskiej. U
06.11.17, 19:11
internet » ludzie
Małgorzata Ohme redaktor naczelną serwisu kobieta.onet.pl
Z początkiem listopada br. do Grupy Onet-RAS Polska dołączyła Małgorzata Ohme, która objęła stanowisko redaktor naczelnej serwisu kobieta.onet.pl. B
06.11.17, 11:11
internet » informacje
Lekko Nie Będzie. Wspólny projekt IPLI i Tomasza Działowego
Tomasz „Gimper” Działowy, youtuber posiadający 1,2 mln subskrybentów na swoim kanale, wspólnie z IPLĄ wystartował z nowym formatem inspirowanym popularnymi telewizyjnymi programami typu talk show. 
03.11.17, 12:11
internet » informacje
Sprawdza się! Pogoda w Interii z danymi smogowymi i kampanią reklamową
Najczęściej sprawdzana prognoza pogody w polskim internecie zyskała nowy, bardziej użyteczny i estetyczny wygląd. Została również wzbogacona o dane smogowe.
02.11.17, 14:11
internet » e-commerce
Szybkie płatności BLIK OneClick w Allegro.pl
Operator Przelewy24 nawiązał współpracę z Allegro.pl – platformą zakupową. Wspólnie umożliwią klientom Allegro korzystanie m.in. z nowatorskiej formy szybkich płatności BLIK OneClick.
02.11.17, 11:11
internet » informacje
TO WIDEO. Grupa ZPR Media wprowadza nową markę
Grupa ZPR Media wprowadza do Internetu markę TO WIDEO, która ma skupiać wideokontent powstający w ramach wszystkich mediów Grupy. Produkcje TO WIDEO mają być dystrybuowane zarówno poprzez strony internetowe, jak i kanały social mediowe.
Nasze usługi
Transmisje video: http://nadaje.com/live/
Serwery shoutcast: http://nadaje.com/radio-hosting/
Panel radiowy: http://nadaje.com/myradio/
Subskrybuj RSS działu internet: rss
Konkursy
do 17.12.17

Do zdobycia jeden egzemplarz gry.

do 16.12.17

Do zdobycia jeden egzemplarz książki.

do 15.12.17

Do zdobycia jeden egzemplarz książki. 

Kalendarium
Dziś jest 20 listopada 2017
Polecamy
Http://www.Autodoc.PL