31.01.18, 08:00

Alicja Jagodzińska: Kampania T-Mobile jest świetną promocją dla mojej firmy

Alicja Jagodzińska
Fot.: materiały prasowe

Rozmowa z Alicją Jagodzińską, współwłaścicielka marki Legal Cakes o kampanii T-Mobile, sukcesie firmy i planach na 2018 rok.

Kuba Wajdzik: Wystąpiła Pani ostatnio w kampanii reklamowej T-Mobile. Naszą rozmowę rozpocznijmy od chyba prostego pytania – dlaczego?
Alicja Jagodzińska: Telefon komórkowy i internet to moje główne narzędzia pracy, bez których nie mogłabym prowadzić biznesu. Legal Cakes korzysta w tym zakresie z usług T-Mobile, więc myślę, że jestem trafionym ambasadorem marki, jeżeli tak to mogę nazwać. Poza tym uważam, że kampania jest zarazem świetną promocją dla mojej firmy. Dlatego kiedy pojawiła się propozycja ze strony T-Mobile, zgodziłam się bez wahania.

KW: Nie da się dzisiaj funkcjonować w świecie biznesu bez nowych technologii. Jak Legal Cakes podchodzi do tego tematu?
AJ: Zgadzam się z tym w 100 proc. Dzień zaczynam od odczytania prywatnych i służbowych wiadomości, które już na mnie zawsze czekają. Potem przychodzi pora na maile, następnie – po pierwszej kawie – na telefony. Nie odkryję Ameryki, mówiąc, że w dzisiejszych czasach bez dobrze prowadzonych mediów społecznościowych marka po prostu nie istnieje. To przez fanpage i Instagram komunikujemy się z naszymi klientami. Pokazujemy zdjęcia naszych wypieków, chwalimy się nowościami i osiągnięciami. Każda aktywność przekłada się na bezpośredni wzrost zainteresowania naszymi produktami. Ludzie żyją w biegu, chcą otrzymać szybką odpowiedź na pytanie o skład batona lub ciasta albo zamówić nasze śniadanie bez wyjścia z pracy czy z domu. Dlatego nawiązaliśmy niedawno współpracę z portalem, który to umożliwia. Mamy też sklep internetowy dla tych, którzy preferują bezpośrednią dostawę naszych batonów prosto pod drzwi mieszkania. Świat idzie do przodu, wszyscy stawiają na sprawność i wygodę, a naszą rolą jest sprostać zmieniającej się rzeczywistości i oczekiwaniom.

KW: Powróćmy jednak do tematu samego pomysłu na firmę. Skąd wziął się pomysł na produkcję pierwszych batonów bez cukru i konserwantów?
AJ: Pomysł na biznes wziął się z własnych potrzeb: miłości do słodyczy przy jednoczesnym prowadzeniu zdrowego trybu życia. Legal Cakes wymyślili moi przyjaciele, ja dołączyłam chwilkę później. Wszyscy jesteśmy pasjonatami sportu w różnych dziedzinach, więc zawsze staraliśmy się wybierać zdrowsze opcje żywieniowe i kombinować tak, aby smak i kaloryczność się zgadzały.
Zdecydowaliśmy się więc na produkcję batonów – pysznych, słodkich, naturalnych, bez cukru i konserwantów, bazujących na świeżych produktach. Na początku wypiekaliśmy je w jednym, domowym piekarniku i wstawialiśmy do zaprzyjaźnionych siłowni, aby zobaczyć reakcję ludzi i zbadać rynek. Pomysł spodobał się klientom, a zapotrzebowanie na nasze produkty okazało się tak duże, że aktualnie mamy już zakład produkcyjny. Obecnie powstaje tam ok. 2,5 tys. batonów dziennie, a nasze słodkości dostarczamy do 500 punktów w całej Polsce. Oczywiście, zgodnie z początkowym zamysłem, batony cały czas wytwarzamy metodą hand made, a naszym znakiem firmowym są ręcznie zawiązywane sznureczki na każdym opakowaniu.

KW: Cukier i konserwanty to jednak dla wielu firm niezbędne elementy do produkcji tego typu słodkości. W jaki sposób powstawały pierwsze przepisy na batony?
AJ: Od samego początku odtwarzaliśmy smaki najpopularniejszych słodkości świata ze sklepowych półek, zastępując każdy łatwo dostępny i niezdrowy składnik – wyszukanym i pełnowartościowym zamiennikem. W ten sposób możemy dostarczyć dużą dawkę składników odżywczych do organizmu.
Mąkę pszenną zamieniamy na migdałową lub jaglaną. Cukier – na erytrol lub ksylitol. Słodki, gęsty karmel robimy z banana i masła orzechowego. Czekoladę przygotowujemy z gorzkiego, odtłuszczonego kakao, erytrolu i oleju kokosowego. Tak powstały pierwsze batony, a proces tworzenia wszystkich słodkości do tej pory się nie zmienił.



Alicja Jagodzińska, fot.: archiwum prywatne

KW: Jak na biznes, historia Legal Cakes jest stosunkowo krótka. Co było punktem przełomowym dla firmy? Od kiedy można mówić o sukcesie przedsiębiorstwa?

AJ: Sukces nastąpił szybciej niż się tego spodziewaliśmy. To był moment, w którym zainteresowanie batonami ze strony klubów fitness przerosło nasze możliwości produkcyjne i musieliśmy odmawiać potencjalnym partnerom, dopóki nie przeprowadziliśmy się na prawdziwą halę produkcyjną.
Pamiętam także jak dziś dzień otwarcia pierwszej kawiarni Legal Cakes w Warszawie. Naszych gości było tak wiele, że brali słodkości na wynos i jedli na zewnątrz, na chodniku, bo wtedy nie mieliśmy jeszcze ogródka. To były tłumy, których nie spodziewaliśmy się w najśmielszych oczekiwaniach. W ten sposób zdaliśmy sobie sprawę, jak rozpoznawalną marką jesteśmy i jak bardzo ludzie potrzebowali takiego miejsca na mapie kulinarnej stolicy. Potem już tylko staraliśmy się zapełniać braki w witrynie z ciastami, które ciągle się kończyły. I tak jest do tej pory!

KW: Bez wątpienia mamy już w Polsce modę na lepsze odżywianie i na poszukiwanie nowych smaków. Klienci są zatem coraz bardziej wymagający. To pomaga czy jednak przeszkadza w prowadzeniu biznesu?
AJ: Społeczeństwo faktycznie jest coraz bardziej wymagające i świadome. Ludzie chcą jeść pysznie, zdrowo i być ciągle zaskakiwani, a my spełniamy ich oczekiwania w każdej kwestii. Cały czas ulepszamy nasze menu i wprowadzamy nowości. Ten element zaskoczenia jest niezwykle istotny. Pokazujemy na przykład, że da się zjeść pączka, który smakuje jak ten tradycyjny, a nie zawiera ani grama cukru czy glutenu.
Poza tym myślę, że oczekiwania wymagających klientów są nam znane, bo sami nimi jesteśmy, chodząc do restauracji czy kupując produkty do domu. Nikt nie lubi być oszukiwany na ilości czy jakości składników. Dlatego kawiarnie i batony Legal Cakes są odzwierciedleniem nas samych: bazujemy wyłącznie na naszej intuicji i wymagających kubkach smakowych. Tworzymy wypieki i batony, które sami byśmy wybrali, będąc w kawiarni czy w siłowni. I to działa. Wysokie oczekiwania ze strony klientów nie stanowią więc dla nas przeszkody, są one po prostu zbieżne z naszym wyobrażeniem o produktach, które powinny znaleźć się w menu Legal Cakes.

KW: Kolejnym etapem w prowadzeniu firmy było otwarcie pierwszej kawiarni. Gastronomia jest trudnym biznesem. Co było największym wyzwaniem w tym zakresie działalności?
AJ: Kiedy stworzyliśmy Legal Cakes, żadne z nas nie miało doświadczenia w gastronomii, sama pracowałam wcześniej w agencjach marketingowych. Dlatego poznanie nowej branży rzeczywiście było dla nas wyzwaniem znacznie trudniejszym niż sama produkcja batonów, od której zaczęliśmy w 2014 roku. Choć rynek gastronomiczny jest bardzo dynamiczny, z czasem nauczyliśmy się jednak po nim poruszać i kiedy w 2016 roku otwieraliśmy pierwszą kawiarnię, było nam zdecydowanie łatwiej.

KW: Uruchomiliście niedawno pierwszą franczyzową kawiarnię we Wrocławiu. Jakie są dalsze plany na 2018 rok?
AJ: Liczba naszych partnerów i popyt na batony nieustannie rosną. Franczyzowa kawiarnia Legal Cakes we Wrocławiu powstała w 2017 roku i rzeczywiście myślimy o dalszym rozwoju w tym kierunku. W ciągu najbliższych 2-3 miesięcy uruchomimy kolejne punkty w Gdańsku, Łodzi i Katowicach. Wielkimi krokami nadchodzą też Zakopane, Kraków, Lublin i Poznań. Jak widać, mamy więc całkiem ambitne plany.

KW: Dziękuję za rozmowę.

Alicja Jagodzińska
Współwłaścicielka marki Legal Cakes. Obecnie prowadzi warszawską kawiarnię, a także pracuje nad rozwojem franczyz w całym kraju. Wcześniej przez blisko dziewięć lat związana była głównie z agencjami marketingowymi jako New Business Manager. Jej największą pasją jest jedzenie.

Komentarze

Powiązane

08.01.23, 14:35
| biznes i technologie » informacje
Grupa ORLEN rozwija sieć swoich stacji w Europie
Grupa ORLEN przejęła i rozpoczyna rebranding 79 stacji paliw na Węgrzech, funkcjonujących obecnie pod marką Lukoil. Ponadto koncern nabędzie do połowy 2024 roku 103 kolejne stacje paliw zlokalizowane na Słowacji i Węgrzech.
07.01.23, 17:00
| biznes i technologie » informacje
3000 sklep Pepco. Otwarcie placówki na Placu Poczdamskim w Berlinie
Sieć handlowa Pepco otworzyła 3000 sklep ulokowany na Placu Poczdamskim w Berlinie. Jest to symboliczne podsumowanie blisko 20-letniego rozwoju marki. 
06.01.23, 21:00
| biznes i technologie » informacje
Kaufland testuje nowe rozwiązania dla klientów
Sieć Kaufland od lat sprawdza nowe sposoby i technologie mające ułatwić zakupy swoim klientom. Tym razem sieć testuje takie nowe rozwiązania jak maszynę do obierania i krojenia ananasów, stoisko piekarnicze z obsługą oraz regionalne nazwy kategorii produktowych.
06.01.23, 16:00
| biznes i technologie » informacje
Zimowy PGE Narodowy w Trasie. Agencja TESTA startuje z drugą edycją projektu
Po ubiegłorocznym sukcesie dodatkowej formuły Zimowego Narodowego rusza jej druga edycja. Wspierany przez pomysłodawcę  konceptu - TESTA Agency, Zimowy PGE Narodowy w Trasie odwiedzi szesnaście lokalizacji w dwa miesiące.
05.01.23, 17:41
| biznes i technologie » informacje
W 2022 r. nastroje konsumentów blisko negatywnego rekordu według badania GfK. Grudzień nie przyniósł przełamania
Święta ożywiły sektor handlowy, jednak konsumenci wciąż niepewnie patrzą w przyszłość. W 2023 r. ponad połowa Polaków spodziewa się wzrostu poziomu bezrobocia i utrzymania dwucyfrowego tempa wzrostu cen towarów i usług. Takie dane płyną z najnowszego Barometru Nastrojów Konsumenckich opracowanego przez firmę GfK.
01.01.23, 21:00
| biznes i technologie » informacje
Hot dog ulubioną przekąską Polaków kupowaną na stacjach paliw
Z okazji 25-lecia hot doga na stacjach Circle K w Polsce, sieć zrealizowała badanie preferencji konsumentów dotyczące zakupu kultowej przekąski. Jak się okazało, hot dog jest ulubioną ciepłą przekąską Polaków w ofercie stacji paliw oraz najczęściej wybieranym sposobem szybkiego zaspokojenia głodu w drodze.
01.01.23, 17:00
| biznes i technologie » informacje
Skotan zmienia się w onesano. Nowa wizja producenta naturalnych suplementów diety
Firma Skotan przeszła rebranding. Producent naturalnych suplementów diety będziefunkcjonować pod nazwą onesano S.A. Zmiana nazwy firmy jest wyrazem nowegopodejścia do rozwoju spółki.
01.01.23, 09:00
| biznes i technologie » informacje
ALDI w świątecznych akcjach pomocowych
Współpraca z Caritasem w ramach świątecznej akcji pomocy rodzinom z Ukrainy, wsparcie dzieci z domów dziecka, dołączenie do inicjatywy 4U HUB rozwijanej przez Grupę Dentsu Polska oraz wewnętrzny projekt #teamALDI Razem możemy więcej to działania, na które ALDI szczególnie stawia w okresie świąt Bożego Narodzenia.
30.12.22, 15:00
| biznes i technologie » informacje
Dwa jubileuszowe sklepy Żabka na autostradzie A2
22 grudnia br. zaczęły funkcjonować dwa nowe sklepy Żabka. Sklepy zlokalizowane są w miejscach obsługi podróżnych, tzw. MOP-ach – Gnilec oraz Sosna. Placówki w nowym formacie to jubileuszowe sklepy nr 9000 i 9001.
30.12.22, 13:30
| biznes i technologie » informacje
Trzy nowe sklepy sieci SPAR otwarte
Nowe sklepy SPAR w sieci już zostały otwarte – dwie placówki SPAR Mini w Pilznie (woj. małopolskie) oraz Kożuchowie (woj. lubuskie), a także format SPAR Express przy stacji benzynowej w Bysławiu (woj. kujawsko-pomorskie).
Subskrybuj RSS działu biznes i technologie: rss
Oferty pracy

PEŁNOMOCNIK DYREKTORA ds. MARKETINGU

Zamek Królewski w Warszawie-Muzeum | Warszawa

Przejdź do oferty

Specjalist/-ka ds.promocji

Kielecki Teatr Tańca | inne

Przejdź do oferty

Specjalista ds. promocji

Muzeum Ludowych Instrumentów Muzycznych w Szydłowcu | mazowieckie

Przejdź do oferty
Konkursy
do 04.03.23

Do zdobycia jeden egzemplarz książki.

do 03.03.23

Do zdobycia jeden egzemplarz książki.

do 02.03.23

Do zdobycia jeden egzemplarz książki.

Polecamy
Konferencje

Zapraszamy do współpracy. Cena dodania do katologu od 149 PLN netto.