14.12.21, 17:51
GfK: Ponad połowa Polaków preferuje polskie i lokalne produkty
Wybuch pandemii COVID-19 bezpośrednio wpłynął na bardziej świadome wybory konsumentów oraz preferencje dotyczące lokalnych produktów. Jak wynika z badania "Corona Mood” przeprowadzonego przez GfK, aż 52 proc. Polaków chętniej sięgnie po artykuły spożywcze pochodzące od rodzimych producentów.
Lockdown oraz szereg obostrzeń, które towarzyszyły nam wraz ogłoszeniem stanu pandemii, znacząco zmieniły postawy konsumenckie. W trosce o swoje zdrowie i bezpieczeństwo, na przestrzeni mijającego roku, skróciliśmy czas poświęcany na dokonywanie zakupów do minimum, a jednocześnie wybieraliśmy sklepy znajdujące się najbliżej naszego miejsca zamieszkania. Polacy zaczęli również zwracać większą uwagę na pochodzenie kupowanych artykułów spożywczych – chętniej sięgają po lokalne artykuły od krajowych producentów.
Z danych GfK wynika, że obecnie najczęstszymi kryteriami zakupu produktów jest wzmacnianie krajowej gospodarki oraz wspieranie miejscowych dostawców. Wskazało je kolejno: 38 proc. i 35 proc. konsumentów. Zmiana trendów jest zauważalna zwłaszcza w przypadku popularności lokalnych artykułów.
Polacy wspierają swoich
Wyniki badań GfK pokazują również, że "wspieranie swoich” jest ważniejsze nawet od sięgania po produkty ulubionych marek czy produkty bezpieczne dla zdrowia. Oba te kryteria wskazało 34 proc. ankietowanych. Nawet niska cena nie stanowi dla Polaków najważniejszego czynnika – najtańsze produkty będzie wybierało 33 proc. nabywców. Polacy coraz częściej wybierają także ekologiczne artykuły spożywcze. Jak podaje GfK, co piąty konsument deklaruje kupno żywności wyprodukowanej w zgodzie z naturą.
Ograniczenia działalności gastronomii, zerwanie łańcuchów dostaw, ale także trudne warunki atmosferyczne spowodowały zauważalny spadek popytu na produkty rolne. Biorąc jednak pod uwagę wzrost znaczenia pochodzenia w bieżących wyborach konsumentów, polscy rolnicy i producenci artykułów spożywczych bio mają szanse na znaczący rozwój biznesu.
Komentarze