13.09.24, 12:10
Majonez Kielecki świętuje 65. urodziny
W tym roku przypada 65. rocznica rozpoczęcia produkcji Majonezu Kieleckiego, jednego z najbardziej rozpoznawalnych produktów spożywczych w Polsce.
Kielecki, produkowany przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem", wszedł na rynek w 1959 r., stając się pierwszym majonezem wytwarzanym w Polsce na skalę przemysłową. Opracowana w latach 50. receptura Majonezu Kieleckiego (co istotne, stosowana do dziś), to efekt pracy i zaangażowania licznych eksperymentów. Początkowo, produkcja była niezwykle pracochłonna. Pierwsze partie majonezu powstawały w 20-kilogramowych garnkach, a gotowy majonez miał zaledwie miesięczny okres przydatności. Krótka trwałość wynikała ze zbyt szybkiego mieszania, które prowadziło do nadmiernego napowietrzenia Kieleckiego, co przyspieszało jego jełczenie. Problem ten został jednak rozwiązany i pozwoliło to na znaczne zwiększenie jakości i trwałości produktu.
Majonez Kielecki gościł nie tylko na polskich stołach. Już w latach 70. co trzeci słoik trafiał na eksport, a produkt zdobywał popularność w tak odległych krajach jak Stany Zjednoczone czy Australia.
Firma z okazji 65. urodzin produktu przygotowała niespodziankę dla równolatków Kieleckiego. Pierwsze pięć osób, które pojawią się w poniedziałek, 16 września o godz. 12.00 i potwierdzą, że urodziły się 15 września 1959 r. otrzyma urodzinowy tort.
Do świętowania przyłączą się także „Lody z Balic”. W poniedziałek, 16 września, w godzinach od 10.00 do 20.00, w ofercie lodziarni przy ul. Mielczarskiego 107 w Kielcach dostępne będą lody „Majonez Kielecki”.
Komentarze