11.12.18, 13:00
W środę, 12 grudnia br. wraz z „Gazetą Wyborczą” (Agora) ukaże się dodatek z przepisami z kuchni góralskiej, a 13 grudnia br., do czwartkowego numeru dziennika dołączone zostaną kulinarne receptury z kuchni kresowej.
W środowym dodatku ukażą się tradycyjne przepisy z kuchni góralskiej autorstwa miejscowych gospodyń, które potrafią przyrządzić dania nawet z najprostszych składników, takich jak ziemniaki, kapusta, fasola czy domowy ser. Z kolei motywem przewodnim czwartkowego zeszytu „Gazety Wyborczej” będzie kuchnia kresowa, która ukształtowała się pod wpływem tradycji kuchni: polskiej, litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, żydowskiej oraz tatarskiej. Stanowi ona mieszaninę potraw wywodzących się z obyczajów szlacheckich oraz prostych dań chłopskich.
Zeszyty z przepisami zostały przygotowane przez redakcję „Gazety Wyborczej” we współpracy z magazynem „Kuchnia”. Wydania „Gazety Wyborczej” z przepisami na świąteczne potrawy wspiera kampania promocyjna prowadzona w telewizji (TVN, Polsat i stacje tematyczne), radiu (Złote Przeboje i Pogoda) oraz na plakatach w kioskach, a także autopromocja na łamach dziennika, na Wyborcza.pl i w mediach społecznościowych. Działania przygotował i zaplanował dział promocji „Gazety Wyborczej”.