Kuchnia bardzo polska. Niezapomniane smaki - Ewa Aszkiewicz

opr. red.

Rozwiązanie konkursu.

Laureatką konkursu została Joanna Sołtys. Serdecznie gratulujemy! 

Nowe wydanie kultowej książki kucharskiej, którą pokochali Polacy. Wysmakowane zdjęcia i aranżacje pozwalają spojrzeć na tradycję z zupełnie innej strony. Klasyczna kuchnia polska po latach zapomnienia wraca do łask. Jest doskonała, lokalna i sezonowa, może być prosta lub niezwykle wykwintna. To smaki zapamiętane z dzieciństwa, kojarzące się z domem, rodzinnymi przyjęciami i poczuciem przynależności. Po prostu pyszne.

Ponad 370 przepisów na:

  • przekąski
  • przystawki
  • sosy
  • zupy
  • dania główne
  • desery
  • ciasta
  • świąteczne specjały

„Miejscem, w którym zawsze czułam się wspaniale, była kuchnia mojej Babci Antoniny – duża, widna, kwadratowa, z wiszącymi nad kotliną miedzianymi rondlami odbijającymi płomienie ognia i rzucającymi złote refleksy. Zawsze pachniało tam jabłkami i ziołami rosnącymi w pojemnikach ustawionych na okiennym parapecie, a z piekarnika i spod pokrywek garnków dochodziły kuszące wonie. Gdy miałam 12 lat, Babcia poleciła mi spisywać nowe pomysły na potrawy i gromadzić je w grubym zeszycie, który po latach stał się prawdziwym skarbczykiem wiedzy kulinarnej”.
Ewa Aszkiewicz, autorka

KONKURS TRWA DO 2 MARCA 2023 R. 

PODPOWIEDŹ DO KONKURSU>>>>