13.02.24, 06:30
Rusza kanał You Tube Ślady. Ślady zbrodni również w TVT
Producenci telewizyjni ze Śląska oraz popularyzatorzy nauki i innowacji połączyli siły, tworząc kanał YouTube “Ślady”. Prowadzącymi pierwsze formaty będą Olga Herring i Adriana Marczewska.
„Ślady to wielotematyczna platforma, na której każdy znajdzie coś dla siebie. Tym, co jest dla nas niezwykle ważne, jest jakość produkcji. Odcinki naszych serii realizowane są przez ekipę z wieloletnim doświadczeniem wyniesionym z telewizji i nie tylko” - mówią twórcy kanału.
W pierwszym etapie premierę będą miały dwa formaty: “Ślady Zbrodni” oraz “Ślady Smaku”. Prowadzącą program “Ślady Zbrodni” będzie jedna z najpopularniejszych podcasterek true-crime w Polsce - Olga Herring. Tematyka prawdziwych zbrodni to obecnie najszybciej rozwijająca się nisza na medialnym rynku. Autorzy chcą przenieść true-crimowy format na nowy poziom, łącząc dogłębność podcastu z wizualną atrakcyjnością programów telewizyjnych. We współpracy z Herring, pochodzącą z Katowic autorką odsłuchiwanych w setkach tysięcy kryminalnych podcastów, odbiorcy będą mogli podążać “Śladami zbrodni”, aby dotrzeć do prawdy.
Olga Herring będzie zgłębiać tajemnice polskich zbrodni głośnych w ostatnich dekadach, każdorazowo docierając do ludzi, których te zbrodnie dotknęły. Porozmawia z rodzinami ofiar, ale też z winnymi zbrodni, z funkcjonariuszami służb, prokuratorami, adwokatami i sędziami, kryminologami, biegłymi w zakresie kryminalistyki i dziennikarzami śledczymi. Odwiedzi miejsca zbrodni oraz ich sąsiedztwo, pokazując kontekst zdarzeń. Premiera tego formatu odbędzie się 24 lutego br. o godzi. 18:00 na kanale Ślady na You Tube. Format będzie także emitowany w telewizji TVT.
Adriana Marczewska gospodynią Śladów smaku
Tydzień później, 2 marca, wystartują “Ślady smaku” prowadzone przez Adrianę Marczewską. „Kulinaria to niezmiennie kluczowy segment na rynku programów lifestylowych, a nowych kuchennych inspiracji wciąż poszukują adepci sztuki gotowania. Ale nasza ambicja wychodzi daleko poza prezentację przepisów na pyszne potrawy, bo wiemy, że jedzenie to tylko pretekst do poznawania świata” - mówią twórcy “Śladów”. Program ma pokazać cały wszechświat znaczeń i historii kryjących się za tym, co znajduje się na polskich stołach.
Inspirując się niezapomnianymi programami Anthony’ego Bourdaina, szefowa kuchni i dziennikarka kulinarna Adriana Marczewska ma zgłębić tajemnice ludzi i miejsc poszukując “Śladów Smaku”. Pierwszym wyborem w realizacji programu jest Górny Śląsk z całym jego postindustrialnym dziedzictwem, silną lokalną tożsamością i wielkim przywiązaniem do przepisów łączących w sobie wpływy Polski, Niemiec i Czech. Z drugiej strony, to region nie bojący się nowoczesności, przekształcający swój krajobraz na użytek XXI wieku, pełen ludzi czerpiących garściami z najlepszych receptur babć i dziadków. Po zakończeniu przygody na śląskiej ziemi, Adriana rozpocznie eksplorację innego regionu Polski. W przyszłości z pewnością nie ograniczy się do naszego kraju, bo “Ślady Smaku” można znaleźć w każdej części świata.
Premierowe odcinki każdego z formatów na kanale “Ślady” będą pojawiały się co około dwa tygodnie.
Kto odpowiada za "Ślady"?
“Ślady” to wspólny projekt założycieli Keep Rollin’: reżysera i producenta - Michała Muzyczuka oraz producenta i założyciela Halo Media - Tomasza Dziedzica, oraz współwłaścicieli agencji R&D Promotion: Jakuba Laskowskiego oraz Damiana Barana.
Aktualnie nie mamy ofert pracy.
Dodaj swoją ofertęDo zdobycia jeden egzemplarz książki.
Zapraszamy do współpracy. Cena dodania do katologu od 149 PLN netto.
Komentarze