31.01.12, 17:56

Konkurs Kulinarny: I etap rozpoczęty

30. stycznia br. rozpoczął się I Etap Konkursu Kulinarnego, dedykowanego studentom wyższych szkół gastronomicznych, organizowanego w ramach kampanii "Original Flavors. The Mediteranean Essence", współfinansowanej przez Unię Europejską i Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii.

30. stycznia br. rozpoczął się I Etap Konkursu Kulinarnego, dedykowanego studentom wyższych szkół gastronomicznych, organizowanego w ramach kampanii "Original Flavors. The Mediteranean Essence", współfinansowanej przez Unię Europejską i Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii. W ramach programu swoje produkty promują organizacje Chronionych Nazw Pochodzenia Beana, Ribera del Duero i Fundacja Szynki Serrano.

Do wzięcia udziału w konkursie organizatorzy kampanii zaprosili studentów dwóch najlepszych wyższych szkół gastronomicznych w Polsce. Zadaniem studentów jest przygotowanie i zgłoszenie w konkursie autorskiego przepisu z wykorzystaniem minimum jednego z trzech promowanych w ramach kampanii produktów: oliwy z oliwek Beana, wina Ribera del Duero i szynki Serrano.

Autor zwycięskiego przepisu otrzyma nagrodę główną w postaci sześciotygodniowego stażu w słynnej hiszpańskiej restauracji Casa Jose znajdującej się historycznym miasteczku Aranjuez (region Madrytu) w Hiszpanii. Restauracja ta może się poszczycić m.in. nagrodą Grand Prix przynawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną, czy gwiazdką przewodnika Michelin. Szef kuchni - Fernando del Cero, to innowacyjny restaurator, który aktwynie wspiera regionalne produkty, wykorzystując jej w swojej kuchni. Zasiądzie w jury konkursu obok przedstawicieli organizatora.

Informacje o konkursie i regulamin dostępne są na stronach szkół, a także na profilu Kuchnia Hiszpańska na Facebooku.

Kampania ma na celu pokazanie, że promowane produkty o chronionej nazwie pochodzenia posiadają atrybuty lub szczególne cechy jakościowe, które odróżniają je od pozostałych produktów tego samego gatunku. Ponadto, są one gwarancją jeśli chodzi o metody produkcji i przetwarzania oraz kontrolę jakości.

Organizatorem kampanii jest hiszpańska Agencja Gaia Communicacion. Za koordynację  działań w Polsce odpowiada Agencja Reklamowa Orangeblue.

Komentarze

Powiązane

30.08.23, 20:30
| kultura » teatr
VIII Międzynarodowego Festiwalu Ulicznych Teatrów Lalkowych „Lalka na Scenie” 2023
W najbliższy weekend, 2-3 września br. w Warszawie na Rynku Nowego Miasta po raz ósmy zawita „Lalka na Scenie”. To coroczna teatralna uczta dla każdego. Wszystkie dwudniowe wydarzenia festiwalowe są bezpłatne.
29.08.23, 19:30
| internet » informacje | kultura » film
Influencerzy po raz pierwszy na dużym ekranie. Trwają zdjęcia do dokumentu Krystiana Kuczkowskiego
Trwają zdjęcia do filmu dokumentalnego opowiadającego o życiu najbardziej znanych polskich influencerów. Głównymi bohaterami dokumentu są Natalia Karczmarczyk „Natsu”, Kamil Labudda „Budda” oraz Michał Baron „Boxdel”.
20.08.23, 17:00
| kultura » książki
Pociąg do czytania. Wakacyjna Strefa NPRCz 2.0 na dworcach kolejowych
4 sierpnia 2023 r. na Dworcu Wschodnim w Warszawie ruszyła akcja "Pociąg do czytania". Pasażerowie będą mogli czytać książki i korzystać z aktywności przygotowanych przez bibliotekarzy. Akcja odbędzie się także w Katowicach, Gdyni, Krakowie i we Wrocławiu.
19.08.23, 08:00
| kultura » film
Przysięga Ireny. Światowa premiera na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Toronto
„Przysięga Ireny”, polsko-kanadyjska koprodukcja, zakwalifikowała się do udziału w tegorocznym 48. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Toronto. Koproducentem filmu jest Telewizja Polska.
16.08.23, 09:00
| kultura » książki
Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej pod koniec września w sprzedaży
27 września ukaże się powieść biograficzna pt. "Niełatwo mnie zabić. Opowieść o Joannie Chmielewskiej" autorstwa Katarzyny Drogi.
12.08.23, 22:00
| kultura » informacje
Muzyczne Konstelacje na Dziedzińcu Kultury. Kto jeszcze wystąpi?
Od 7 lipca do 25 sierpnia br. dziedziniec Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego stanie się muzycznym obserwatorium. Gwiazdy rocka, electro, jazzu i popu przeniosą swoich gości w różnorodne sfery muzycznego wszechświata.
11.08.23, 10:06
| kultura » książki
Rozpoczął się III nabór wniosków do konkursu Infrastruktura bibliotek 2021-2025 w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0
Można już składać wnioski na zadania dotyczące budowy, przebudowy, modernizacji i adaptacji obiektów bibliotecznych. W ramach konkursu „Infrastruktura bibliotek 2021-2025” Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 do dyspozycji jest ponad 84 mln zł.
11.08.23, 07:30
| kultura » informacje
15. edycja SOLANINA zbliża się wielkimi krokami. Kto będzie gościem specjalnym?
23 sierpnia br. wystartuje 15. Solanin Film Festiwal 2023 w Nowje Soli. W czterech konkursach weźmie udział 32 niezależne filmy. W ramach wydarzenia zaplanowano także pokazy przedmierowe i sekcje specjalne.
05.08.23, 22:38
| kultura » informacje
Czas apokalipsy z kobiecej perspektywy. Kulczyk Foundation wspiera pamięć o Powstaniu Warszawskim
2 sierpnia 2023 roku odbył się wernisaż wystawy "Podróż bohaterek" w Muzeum Powstania Warszawskiego, który pokazywał doświadczenia kobiet podczas wojny. Kulczyk Foundation jest partnerem wystawy.
04.08.23, 10:20
| kultura » informacje
Cyfrowa Sowa. Rusza projekt Izby Gospodarki Elektronicznej
„Cyfrowa Sowa” Izby Gospodarki Elektronicznej to seria zajęć online przygotowali profesjonaliści z branży, pod okiem pedagogów. To ludzie, którym zależy na wykształceniu wartości i wiedzy w pokoleniu Z i Alfa, które będą potrzebne młodzieży do bezpiecznego i odpowiedzialnego poruszania się w cyfrowym świecie.
Subskrybuj RSS działu kultura: rss
Oferty pracy

Kierownik Działu Komunikacji

Muzeum Sztuki w Łodzi | Łódź

Przejdź do oferty

Specjalista/specjalistka ds. marketingu

Muzeum Getta Warszawskiego | Warszawa

Przejdź do oferty
Konkursy
do 27.10.23

Do zdobycia jeden egzemplarz książki.

do 26.10.23

Do zdobycia jeden egzemplarz książki.

do 20.10.23

Do zdobycia jeden egzemplarz książki.

Polecamy
Konferencje

Zapraszamy do współpracy. Cena dodania do katologu od 149 PLN netto.